Ga naar hoofdinhoud

Leefstijlcoach is een jong beroep en het leefstijl- programma CooL zit sinds 2019 voor het eerst in de basisverzekering. Vandaar deze flyer waarin je infor- matie vindt over het vak van de leefstijlcoach en de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) CooL.

Wat doet een leefstijlcoach?

Leefstijl is eigenlijk alles wat je doet en laat op het gebied van gezondheid en welzijn. Als leefstijlcoach richt ik me op gezond(er) GEDRAG. Het draait om duurzame gedragsverandering op het gebied van leefstijl. Daardoor ga jij je lichamelijk, mentaal en sociaal beter voelen. Mijn uitgangspunt is een laagdrempelige benadering die je verleidt stap voor stap een andere keuze te maken in het dagelijks leven en in actie te komen. Geen kort- stondige veranderingen, maar de juiste acties vinden die bij jou passen en vol zijn te houden. Zo werken we samen toe naar jouw doel. Ik gids, maar jij neemt de regie.

Wat is COOL?

Coaching op Leefstijl (CooL) is een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht (BMI 25-30) en een matig verhoogd risico op diabetes en/of hart en vaatziekten. Ook obese mensen (BMI vanaf 30) kunnen in aanmerking komen voor deelname. Verder is het belangrijk dat je graag wilt werken aan een gezondere leefstijl om fitter en actiever te worden. Deelnemers worden twee jaar lang begeleid. Het CooL programma bestaat uit een acht maanden durend basisprogramma met acht groepsbijeenkomsten en vier individuele gesprekken. Daarna start het onderhouds- programma van zestien maanden met eveneens acht groepsbijeenkomsten en vier individuele gesprekken.

Een groep bestaat uit minimaal acht en maximaal twaalf personen. In de workshops staat iedere keer een ander thema centraal. Natuurlijk komen leefstijlonderwerpen als voeding, beweging en gedragsverandering aan bod, maar ook thema’s als slaap, ontspanning, stress en zingeving worden behandeld. Daarnaast is er ruimte voor het delen van ervaringen met anderen, zodat je van elkaar kunt leren.

Wat levert COOL je verder op?

Als je klaar bent met het programma zit je beter in je vel, voel je je gezonder en fitter en heb je een positiever zelfbeeld. Waarschijnlijk ben je afgevallen en meer gaan bewegen. Misschien slaap je beter of kun je meer ont- spannen. Mensen met diabetes hebben wellicht minder of geen medicatie meer nodig.

Wat is verder nog belangrijk om te weten?
  • Als deelnemer heb je een verwijzing van je huisarts of praktijkondersteuner nodig.
  • Deelname wordt vergoed vanuit de basis verzekering en heeft geen invloed op je eigen risico en gaat niet ten koste van je eigen bijdrage.
  • CooL mag alleen worden aangeboden door geaccrediteerde leefstijlcoaches. Op de site www.leefstijlinterventies.nl kun je zien wie dat zijn.

Voor meer informatie, neem gerust contact op:

Back To Top